Låt din verkstad utföra däckbytet på din bil innan vintern kommer
mirana
Comments Off on Låt din verkstad utföra däckbytet på din bil innan vintern kommer
and posted in Uncategorized
Låt din verkstad utföra däckbytet på din bil innan vintern kommer

Att byta däck innan vintern kommer är inte bara för att se till att du kan köra säkert på snö och is, utan också för att inte köra olagligt. När du har vinterförhållanden så måste du ha godkända vinterdäck på bilen. Med godkända menas att de har godkänts som vinterdäck och har märket på däckets sidovägg med alpine-märkning som är en bild på bergstopp med en snöflinga. Däcken måste också ha ett mönsterdjup över den minsta godkända nivån, det rekommenderas dock att du byter redan när du når 4 mm. Det är viktigare med djupa spår på vinterdäck som måste klara av snön. En verkstad kontrollerar detta i samband med ett byte, så efter att de har gjort ditt däckbyte så behöver du inte oroa dig.

Om dina däck är under 4 mm, så bör du ersätta alla fyra däcken på en gång. För att se till att du har lika mönsterdjup på alla fyra däcken behöver du rotera däcken för att jämna ut eventuella skillnader mellan fram- och bakdäcken. Om du bara byter 2 av däcken så finns det risk att bilen över- eller understyr. Detta gör bilen mer svårmanövrerad. Däcken ska också vara i bra skick utan synliga skador. En verkstad går igenom dina däck innan de monterar dem.

För att kunna rotera däcken så måste du se till att du roterar däcken baserat på vilken position de monterades på föregående säsong. Om ett däck var på vänster bak förra vintern, bör du placera det på det främre däckets läge. Detta kommer att jämna ut alla skillnader i slitage mellan årstiderna. Du bör också se till att du kontrollerar däcktrycket innan du börjar köra och helst bör du kontrollera att däcken är balanserade så att de roterar utan sidokrafter.

När du utför däckservice på en däckverkstad och låter dem byta däck åt dig, vet du att proffs hanterar dina däck. De kommer att kontrollera dina däck som de tar av, de kommer att rengöra dem och de kan till och med förvara däcken på deras däckhotell. De kan också se till att alla däck är balanserade innan de monteras och att däcktrycket är korrekt innan du kör. De kommer också att meddela dig om det är något fel med dina däck och de vet att däcken måste roteras, så att de kommer att markera de däck som de tar bort och kommer att montera de nya enligt märket från förra säsongen.

Fördelen med att de använder rätt utrustning är att du vet att däcken har fästs med rätt åtdragningsmoment och inte kommer att falla av. Deras professionella utrustning kommer inte att skada bultarna och de kan byta däckventiler för att se till att du inte har läckande ventiler, så att du kan bibehålla rätt däcktryck. Bra däck som ör korrekta för vintersäsongen är nyckeln för att kunna säkerställa säker körning. På vintern så kan du välja mellan dubbdäck eller dubbfria däck, där dubbdäck är bäst på is, medan de båda är i stort sett likvärdiga på snö. Båda klarar av vinterförhållanden, så det är mycket upp till personliga preferenser som styr valet mellan dem.

För mer information om däckbyte innan vintern, besök: https://vianor.se/